- +90 555 555 55 55
- [email protected]
- Pzt - Cmt: 9:00 - 18:30
İlmi ve bilimsel teorik öğretileri sentezleyen pratiğe yerleştiren disipliner bir akademi…
Akademinin en başına gittiğimizde bir bilgi oluşumu değil, bilgi arayışında olan “bilmeyenler” topluluğu görürüz. Mesele bilmek değildir ve bu mümkün de değildir. Mümkün olan tek bilgi yolculuğu her bir bilginin edinildikten sonra terk edilmesi ve yeni bilgiye yer açmasıdır. Bu nedenle Vuzera Akademi bilimin amaçladığına inandığımız “kesin” bilgiyi sunmaz. Burada sunulan en önemli yol ve yöntem bilgiye ulaşma ve sürekli devinim içinde olan bilme halinden dolayı asla erişmemekle yine de mutlu olmaktır. Yani insanın kendine dair özgün bilgisi için kalıpsal “kesin” kabul edilmiş her bilgiyi birer görüş olarak kabul eder ve hepsi görecelilik sonucu geçicidir. Böyle olunca insanın mutluluğunun sırrı olan kendini bilmesi “kesin” ve değişmez şekilde kendini kalıba sokan bir ego tasviri değil, sürekli devinim halinde döngülerle hayatı semâ eden insanın kendinde bildiği her şeyi edinip sonra bırakarak dönmeye devam etmesidir. Çünkü beşer insan bir süreç varlığıdır ve ölümlüdür. Ama insanın kesinliğinde bahseedeceksek o zaman onun soyut olan mânâ varlığından bahsetmek gerekir. İşte burasının akıl almaz güzelliğine uzanmak bile insanın coşkuya, neşeye uzanaması da demektir.
Bu derin felsefenin en basit şekilde aktarılması, pratik hayata şekil verecek şekilde kişiyi taşırması için en elle tutulur ve kanıtlanmış yöntem “örnek” olmaktır. Hepimiz örnekle dili, karakteristik yapımızı edindik. Vuzera Akademi altındaki her eğitimde bu amaçlanır. Bunu başarmak için zihinsel uyum dolayısıyla huzur kazandıran bir düşüne yapısının aktarılması örneklenerek aktarılması gerekir. Gündelik hayatın çeşitli konularına değindiği gibi içsel sorguların girdiği derin konuları da altında toplayan bir konu darağaccı vardır. Eğitmen gerek dünyevi gerekse uhrevi olsun, tüm konulara bahsedilen zihinsel yapının şemasına soktuğu bilgilerle aktarır. Şema hep aynıyken, bilgiler sürekli değişir. Böylece kişi bu ortak şemayı değişken konu ve bilgilerle öğrenmeye başlar.
Uyum kazandıran şema derken ne demek istiyoruz?
İnsanın düşünce tarihi boyunca geldiği en olgun düşünce hali sentez olmuştur. Bilgi, bilgiden sonra analiz ve analizden sonra gelen sentez bir bilginin önce çoğalmasını ve en son da teke indirgenmesi demektir. Bu da özümsenmek demektir. Özümsemek teorik açıdan yapıldığında bilgi sadeleşir ama daha öncesinde bir bilgi çoğalarak genişlediği için bu sadelik kendi içinde derinliği de barındırır hale gelir. Eğer bilginin doğrudan sentezini aktarsak o zaman bu ezber bir bilgi olacak ve kişinin kendine özgü olan halini keşfetmesini engelleyecektir. Bu nedenle bilgilerin önce çoğalması, sonra da sadeleşerek teklenmesi gerekir. İşte bu sürece idraka hazırlık denebilir. Bundan sonra kişinin anladığı kadarıyla pratiğe sokması gerekir. Pratik, bilginin hücre hafızasına kadar işlediği anlamına gelir. Yani bilgi-analiz-sentez olarak 3 safhada anlatılan öğrenme yöntemi ruhsal çalışamalr altında bilgi-sevgi-idrak olarak geçer ve kişinin kendini bilmesi, sevmesi ve idrak etmesi olarak içsel bir yolculuk sunar
İşte tüm bu bakış açısıyla oluşan bu ekol, kişiye bilgiden ziyade sezgi katmayı hedefler. Bu nedenle akademi bir eğitim platformu değil, bir yolcunun görüşlerini bilgi ve deneyim üzerinden aktararak sadece naçizane bir örnek olma çabasıdır.
İZLENEN YÖNTEMLER
İzlenen yöntemler arasında en başta çeşitli programlar vardır. “Eğitim” adı altında alınabilecek ilk hizmet 101 (yüz bir) eğitimleridir.
Spiritüalizm 101, Tasavvuf 101, Kelime Kapıları 101, Döngüler 101 ve AstroNumeroloji 101 olmak üzere 5 adet olan bu eğitim programları şemanın oturması ve kendine dair etraflıca bilgi edinmenin en temel yoludur.
Daha sonrasında gelen ise pratik alandır. Burada SeyriSeyyah Keşif Gezileri ile Türkiye’de Anadolu’nun aşure kültürünü incelemek için gidilen kültür gezileri bulunur. Şehirleri yerinde incelemek ve onları okurken kendimizi öğrenmek bu gezileri birer keşif haline getirir.
Pratik alanda diğer yöntem ise inzivalardır. Reset Retreat İnziva Kampı ile RetroSoma Retreat İnziva Kampları sabit bir mekanda kalarak bilginin sentezlenmesine destek olan özümseme kamplarıdır.
Reset Retreat İnziva Kampı 4 gece 5 günlük kısa bir inzivadır. İçeriğinde seminerler yani anlatılar ve psikosomatik çalışmalar bulunan daha hafif bir inzivadır. Alışagelmiş Yoga Tatilleri gibi değildir ama RetroSoma Retreat gibi de disipliner değildir.
RetroSoma Retreat İnziva Kampları ise 13 gece 14 gün süren bir kamptır. 2 Hafta boyunca fiziksel olarak katılım olduğu gibi ilk hafta fiziksel ikinci hafta online katılım ve iki hafta birden online katılım da seçenekler arasındadır. Öğrencinin bilgilerle daha yakın olmak istediği bir inziva türüdür ve ruhsal gelişim alanında hakimiyet geliştirecek kadar bilgi ve anlayış kazandırmayı hedefler. Bu açıdan sentezlenmiş, hızlandırılmış bir psikolojik gelişim kampıdır. Burada 200 Saatlık Yoga Hocalık Eğitimi müfredatı ile Esoterizm Öğretileri bulunur. Bunların yanı sıra yine psikosomatik çalışmalar ile çeşitli pratikler de bulunur.
Atelier Vuzera’nın izlediği pratik yöntemlerle ilgili detaylı açıklamayı ilgili çalışmanın menüde yer aldığı sekmeden inceleyebilirsiniz.
YAYINLAR
Son olarak da yayınlara yer vermek gerekiyor. Gerek zihinsel süreçlerin aktarılması için insanlık tarihinin başında beri olan hikâyecilikle romanlar olsun, gerekse daha didaktik bir yöntemle kişisel gelişim kitapları olsun yayınlar insanın kendin okuması için iki türlü de kaynak sağlar. Bunların yanı sıra blogda ise daha önce paylaşılan kıza yazıların kişiye zamanına ve arayışına göre ışık tutumasını amaçlamak üzere sitede paylaşılmıştır.
Gördüğünüz gibi Vuzera Akademi klasik anlamda bilgi vererek eğitim amaçlamayan, bunun yerine kişiye kendi içinde tutarlı sayılan bilgi uyumu ile bu uyumu örnekleyen bir hikâyecilik platformudur. İster mitolojik olsun ve romanlaşsın, ister didaktikleşsin ve kişisel gelişim kitapları ile eğitimler olsun, isterse de pratikleşsin ve geziler inzivalar olsun, Atelier Vuzera içimizdeki çocuğun ilgisine göre bir gölge oyunu oynatarak kendini kendisinden öğrenmesini amaçlayan bir fikir atölyesidir.